Hoera! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar misschien ook wel ‘help!’. Want hoe laat je jezelf van je beste kant zien? Bij een eerste sollicitatiegesprek is het belangrijkste om te onderzoeken of jij en de potentiële werkgever bij elkaar passen. Daarom kun je het beste vooral jezelf zijn. Maar een goede voorbereiding helpt zeker om de juiste indruk achter te laten. Wij geven je tips voor een sollicitatiegesprek vol zelfvertrouwen!

Het doel van een eerste sollicitatiegesprek is kennis maken met elkaar. Wie ben jij als persoon? Wat is de cultuur van het bedrijf? En is er een ‘klik’ tussen jullie? Om dit deel van het gesprek goed te doorlopen, is het belangrijk dat je jezelf goed kent. Weet van jezelf hoe je reageert op bepaalde situaties. Ben je extravert? Of juist introvert? Neem je graag het voortouw? Of laat je je liever leiden? Houd je van drukte en hectiek? Of heb je stilte en structuur nodig? Bedenk in welke situaties jij het beste uit de verf komt.

Vraag om input

Wanneer je moeite hebt om een helder beeld van jezelf te krijgen, kun je anderen om input vragen. Vraag je vrienden of familie hoe ze jou zouden omschrijven. Wat maakt jou uniek? En wat waarderen ze aan jou? Misschien hebben ze zelfs nog wel aandachtspunten waaraan je zou kunnen werken.

Wat zijn jouw ambities?

Één van de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek is: “Waar zie je jezelf over vijf jaar?”. Nu is het echt niet zo dat je daar een glashelder beeld van hoeft te schetsen. Deze vraag is meer bedoeld om te ontdekken of je ambities hebt en waar die liggen. Heb je een reëel beeld van je ontwikkelingsmogelijkheden? En hoe belangrijk vind jij het om jezelf verder te ontwikkelen? Daarbij kunnen jullie met deze vraag ook onderzoeken of jouw ambities bij het bedrijf passen.

Inhoudelijke vragen

Wanneer je een duidelijk beeld van jou als persoon hebt kunnen schetsen, zal het gesprek meer richting de inhoud van de vacature gaan. Het is handig om wat voorbeelden te kunnen geven van uitdagingen die je gehad hebt op je werk of tijdens je studie. Met welke onderwerpen hield je je bezig? Tegen welke problemen liep je toen aan? En hoe heb je dit opgelost? Of hoe zou je het oplossen met de kennis van nu? Werkgevers vinden het vaak leuk om te horen op welke prestaties en projecten jij het meest trots bent.

Wat voor collega ben je?

In de vacaturetekst heb je wat kunnen lezen over de werkzaamheden, de benodigde competenties en wat informatie over het bedrijf. Met deze informatie kun je een beeld vormen van de inhoud van de functie en de dagelijkse werkzaamheden. Maar iedereen kan dit op zijn eigen manier invullen. Welke rol zie jij voor jezelf weggelegd in deze functie? Wat voor extra’s heb jij de werkgever te bieden? Oftewel, hoe onderscheid je je van anderen in deze rol? En hoe ga je te werk? Wat verwacht je van de samenwerking met collega’s? Wat is voor jou belangrijk? En waar knap je op af?

De meest gestelde vragen van de werkgever

Bijna ieder sollicitatiegesprek begint met de vraag: “Vertel eens wat over jezelf”. Wees daarop dus voorbereid. Hieronder een opsomming van de meest gestelde vragen:

  • Wat zijn je sterke en zwakke punten?
  • Hoe omschrijven anderen jou?
  • Waar zie je jezelf over vijf jaar?
  • Waarom zouden we jou moeten aannemen?
  • Waarom solliciteer je naar deze functie?
  • Wat kun je vertellen over ons bedrijf?
  • Waarom ben je op zoek naar een andere baan?
  • Op welke prestatie ben je het meest trots?
  • Wat is de grootste fout die je gemaakt hebt op je werk?
  • Hoe ga je om met een boze klant/collega/baas?
  • Wat motiveert jou?
  • Wat is jouw droombaan?
  • Wat is de moeilijkste beslissing die je ooit hebt genomen?
  • Hoe ga je om met werkdruk?
  • Hoe ga je om met tegenslag?
  • Heb je zelf nog vragen?

Vragen die je zelf kunt stellen

Het eerste gesprek is vooral om de klik tussen jou en het bedrijf te ontdekken. Dus zorg dat zij niet alleen een goed beeld hebben van jou, maar jij ook van hen. Je kunt verduidelijking vragen over de inhoud van de functie. Met welke projecten ga ik aan de slag? Welke skills worden van mij verwacht? Maar je kunt ook vragen stellen over het team en de organisatie. Bijvoorbeeld: omschrijf mijn directe collega’s eens? Hoe is de werksfeer? Een goede voorbereiding is het halve werk. Zonde als je vragen stelt die daar eenvoudig terug te vinden zijn.

Voorbeeldvragen

  • Welke vaardigheden vinden jullie het belangrijkst in deze functie?
  • Wanneer vervul ik deze functie succesvol in jullie ogen?
  • Hoe kan ik mij verder ontwikkelen in dit bedrijf?
  • Waar zien jullie deze organisatie over tien jaar?
  • In welk team kom ik te werken?
  • Hoe is de sfeer op de afdeling/in het team?
  • Hoe is deze vacature ontstaan?
  • Hoe lang werken medewerkers hier gemiddeld? (in het team/afdeling/bedrijf)

Voorwaarden

Tijdens een eerste gesprek tussen jou en een potentiële werkgever wordt er meestal niet gesproken over voorwaarden (zoals salaris, vakantiedagen en een lease-auto). Dit komt wel aan bod tijdens onze intake. Wij zullen dit, als we jou voorstellen aan de opdrachtgever, meenemen. Je mag er dus vanuit gaan dat jouw wensen bekend zijn wanneer jij op gesprek gaat. Dit is overigens geen garantie dat deze in het aanbod ook allemaal ingewilligd zullen worden.

Check LinkedIn

Terwijl je je thuis voorbereidt op het sollicitatiegesprek, kun je gerust op LinkedIn de profielen van je gesprekspartners checken. Het is niet erg dat zij kunnen zien dat je hun profiel hebt bekeken, dit komt juist erg geïnteresseerd en goed voorbereid over. Door op LinkedIn hun profiel te bekijken, weet je wat beter met wie je aan tafel komt te zitten. Misschien vind je aanknopingspunten qua opleiding, werkzaamheden of interesses.

Check de bedrijfspagina’s

Om een zo volledig mogelijk beeld van de organisatie te krijgen, kun je het beste de website en bedrijfspagina’s checken. Hoe presenteert het bedrijf zich? En hoe praten anderen over het bedrijf? Misschien zie je zelfs wel verbeterpunten die samenhangen met de functie waarop je solliciteert. Pas wel op met het benoemen hiervan tijdens het sollicitatiegesprek. Je wilt niet direct overkomen als een betweter. Je kunt deze punten altijd aangeven wanneer ernaar gevraagd wordt. Maar geef altijd met respect opbouwende kritiek.

Kom op tijd

Iedereen weet dat het netjes is om op tijd te komen voor een sollicitatiegesprek. Ons advies is maximaal 10 minuten en minimaal 5 minuten van tevoren. In de tijd die je moet wachten, krijg je mogelijk al veel informatie die handig is voor je. Hoe gaan collega’s onderling met elkaar om? Hoe werd jij ontvangen door de receptie? Neem dit in je op.

Google maps

Vergeet tijdens je voorbereiding niet te checken in welk gebouw je de afspraak hebt. Via een tool als Google Maps kun je goed zien waar de ingang zit en waar je kunt parkeren. Zo weet je ook hoeveel tijd je ongeveer nodig hebt om van je auto naar het gebouw te komen. Ook als je met het openbaar vervoer reist, is het handig van te voren te checken hoe je het best op je locatie komt en hoeveel tijd je ervoor nodig hebt.

Kleding

Kleding die met zorg gekozen is, draagt zeker bij aan een goede presentatie van jezelf. Tegenwoordig hanteren de meeste bedrijven een vrij informele kledingstijl waar een (nette) spijkerbroek prima kan. De ‘over ons’-pagina op de website geeft vaak een goede indicatie. Kijk uit met afgetrapte sneakers, grote teksten op shirts, petjes, teenslippers en te veel bloot.

Het belangrijkst is dat je je comfortabel voelt in je kleding. Wanneer je je comfortabel voelt, straal je zelfvertrouwen uit en dat komt altijd ten goede aan je presentatie.

Heel veel succes met je sollicitatiegesprek!