Vele blogs beginnen met het beschrijven van tactieken die je moet toepassen om op te vallen als je gaat solliciteren. Helaas blijven de de dingen die je beter niet kunt doen, vaak buiten beschouwing. Carianne en Suzette geven inzicht in de 4 meestvoorkomende DON’TS!

DON’T: Een ongepast e-mailadres

We komen nog vaak ongepaste e-mailadressen tegen, denk aan: paardrijdstertje1992@hotmail.com Prima om privé te gebruiken, maar voor e-mailcontact rondom een sollicitatie gebruik je liever een duidelijk e-mailadres dat professioneel overkomt.

DON’T: Veel te vroeg komen voor je gesprek

Dat te laat komen niet goed is snappen we wel, maar te vroeg komen kan ook zorgen voor irritatie. Zorg ervoor dat je ruim 5 minuten van te voren aanwezig bent en je bent perfect op tijd. Zo geef je degene waar je een gesprek mee hebt de mogelijkheid om zich rustig voor te bereiden.

DON’T: Een ongepaste foto op je cv

Een stukje persoonlijkheid meegeven aan je cv is wat ons betreft een dikke tip. Hoewel een foto niet verplicht is, kan die daar wel aan bijdragen. Kies een foto die representatief is en past bij de stijl van het bedrijf waar je solliciteert. Vermijd vakantiefoto’s, foto’s waar je met anderen op staat of een kiekje waarop je een zonnebril draagt.

DON’T: Niet jezelf zijn

Sociaal wenselijke antwoorden geven, jezelf op de vlakte houden of proberen te zeggen wat de ander (waarschijnlijk) graag wil horen werkt niet. Bluffen maakt je op de lange termijn waarschijnlijk juist onzeker. Maar… bescheidenheid is nergens voor nodig. Ook jij bent waarschijnlijk onbewust bekwaam; skills die jij heel vanzelfsprekend vindt, zijn voor anderen vaak helemaal niet normaal. Dus beheers je een bepaalde tool? Ben je sterk in projectmanagement of heel taalvaardig? Benoem dit gerust in je gesprek.