Onschuldige vacation blues of echt toe aan een job switch?

De zomer is hét moment dat wij, elk jaar weer, het aantal spontane sollicitaties en bezoekers op onze website zien toenemen. Een verklaring ligt voor de hand: in de hangmat is er tijd om te reflecteren. Gooi jij na jouw vakantie ook het roer volledig om of lijd je, net als Suzette, aan een onschuldige post-vacation blues? “Hoe dan ook, neem geen overhaaste beslissingen”, aldus Suzette. Ze vertelt je waarom.

“Vorig jaar stapte ik na 2 weken vakantie weer onze headquarters binnen en ik kreeg direct de vraag hoe m’n vakantie was. Nou, die had best een week langer mogen duren, hoor ik mezelf antwoorden. Collega Carianne vraagt me later voor de zekerheid: ‘je bent vanochtend niet met tegenzin weer begonnen, toch?’ Hoewel dat totaal niet het geval is, snap ik haar vraag. De zomervakantie blijkt elk jaar weer hét moment waarop veel mensen besluiten te switchen van baan.”

In de hangmat begint het reflecteren: ga ik nog een jaar door?
“Ook dit jaar loopt sinds eind juli het aantal spontane sollicitaties op en zien we een opvallende stijging van het aantal websitebezoekers. De verklaring ligt voor de hand: eenmaal in de hangmat, begint het reflecteren. Je stapt uit de ratrace en krijgt daardoor ruimte voor bezinning. Veel mensen zien de periode tussen twee zomervakanties als een ‘werkjaar’ en gaan dan ook tijdens de vakantie bij zichzelf te rade of ze nog een jaar door willen.”

“De vraag is of je tijdens je vakantie een eerlijk oordeel kunt vellen over je werksituatie. Het contrast is enorm. Mijn advies: neem geen overhaaste beslissingen.”

Roze vakantiebril of serieuze signalen?
“Besef je dat al cocktail-nippend vanuit een hangmat met zeezicht vrijwel elke baan ineens opvallend veel ‘mindere’ kanten heeft. Het contrast is groot en dingen die je tegenstaan worden uitvergroot. Geloof mij: een baan zonder off-days, onnodige vergaderingen en vervelende collega’s bestaat niet (no offense naar mijn eigen collega’s natuurlijk ?). Met andere woorden: stel jezelf de vraag of jouw kijk op werk wordt beïnvloed door je roze vakantiebril, of dat er serieuze signalen zijn dat je niet meer gelukkig bent in je huidige baan. Vragen die ik mezelf tegen het eind van elke vakantie stel:

1. Wat voel ik bij de gedachte dat ik na mijn vakantie weer aan de slag moet? En besef: er is een groot verschil tussen gezonde tegenzin (want de vakantie was zo lekker) en stress, buikpijn of zelfs paniek.
2. Hoe ben ik deze vakantie ingegaan? Relaxed of met de spreekwoordelijke tong op de schoenen? Dit laatste kan erop wijzen dat jouw werk je (veel) meer energie kost dan geeft.
3. Zijn er voldoende dingen die mij drijven om er, tot mijn volgende vakantie, weer volle bak voor te gaan? Zijn er uitdagende projecten waar ik me in kan vastbijten? Ga ik nieuwe dingen leren? Kan ik groeien? etc.”

“Maak je vakantie-overpeinzingen bespreekbaar. Vrijwel elke werkgever zal graag met je meedenken, voor het vergroten van jouw werkplezier!”

Maak geen overhaaste beslissingen
“Mijn advies aan mensen die sterk twijfelen? Negeren is geen optie, maar neem geen overhaaste beslissingen. Maak je vakantie-overpeinzingen bespreekbaar bij je werkgever. Mogelijk kunnen taken die veel energie kosten, worden herverdeeld binnen het team of is switchen naar een andere functie binnen je huidige bedrijf een optie. Kom je tot de conclusie dat deze opties niet gaan leiden tot meer werkplezier, dan denk ik graag met je mee over jouw next step.”

Post-vacation blues
“Had jouw vakantie wat jou betreft ook gerust nog een week langer mogen duren, maar is een nieuwe baan totaal niet aan de orde? Dan lijd je misschien aan het onschuldige fenomeen post-vacation blues. Je kunt dan na jouw vakantie moeilijk uit bed komen, concentreren is lastiger en je ‘normale’ ritme is even wennen. Geen zorgen, je schijnt er heel oud mee te kunnen worden ?. Heb jij, net als ik, weleens last gehad van een post-vacation blues? Of overweeg jij wel serieus te switchen nu jouw vakantie erop zit? Neem gerust contact met me op via 06 20 83 25 47 of stuur een e-mail naar suzette@mrktng.nl