HPTI: ontdek het leiderschapspotentieel van jouw potentiële nieuwe collega

De HPTI meet iemands leiderschapspotentieel of kans van slagen in een (senior) sleutelrol. Het schetst ook een beeld van iemands persoonlijke leiderschapsstijl. Te veel of te weinig van een bepaalde eigenschap heeft voordelen, maar ook nadelen. Bepaalde kenmerken kunnen wijzen op een hoge slagingskans of juist een risico vormen.

Wat is de HPTI?
HPTI staat voor High Potential Trait Indicator en is ontwikkeld door Thomas International. Een toonaangevend bedrijf dat psychologie, technologie en data combineert in de ontwikkeling van assessments onder andere voor werving en selectie. De HPTI meet het leiderschapspotentieel op basis van zes onderdelen: zorgvuldigheid, aanpassingsvermogen, nieuwsgierigheid, risicobenadering, tolerantie voor ambiguïteit en competitiviteit.

Een HPTI wordt niet standaard afgenomen tijdens een procedure. Het kan zijn dat wij dit adviseren of dat jij, als opdrachtgever, hierom vraagt. De kandidaat beslist of hij/zij het assessment doet, of niet. Voor de kandidaat is de HPTI gratis. Voor opdrachtgevers is er één HPTI inbegrepen in de procedure. Wil een van jouw huidige werknemers doorgroeien naar een senior (leiders)rol? Dan is de HPTI ook los af te nemen. De kosten hiervan bedragen € 200,- Neem contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden.

De uitkomst van een HPTI
Uit elk van de zes onderdelen rolt een percentage. We hebben de neiging hoge scores voor tests te interpreteren als ‘goed’ en lage scores als ‘slecht’. Maar dit geldt niet voor de HPTI. De centrale gedachte is dat elke score staat voor een persoonlijke leiderschapsstijl: als iemand buiten de optimale zone scoort, betekent dat niet dat hij/zij geen leiding kan geven.

De HPTI staat nooit op zichzelf en kan niet worden gezien als ‘de waarheid’. Het is altijd ondersteunend aan de gesprekken die we voeren met een kandidaat, iemands persoonlijkheid en cv. Maar het kan een bevestiging zijn dat de stap richting een senior, dan wel leidinggevende rol reëel is.

Hoe gaat een HPTI in z’n werk?
1. Wij sturen de kandidaat een link waarmee hij/zij de HPTI kan doen.
2. We plannen een (online) afspraak in met de kandidaat om de uitslag samen te duiden.
3. Vervolgens delen wij de uitslag en onze kijk daarop met onze opdrachtgever. De daadwerkelijke rapportage wordt alleen met goedvinden van de kandidaat gedeeld.

HPTI in combinatie met een Persoonlijke Profiel Analyse
Het liefst doen wij de HPTI in combinatie met een PPA (Persoonlijke Profiel Analyse). In 8 minuten ontstaat een beeld van iemands gedragsvoorkeuren, met name op de werkvloer. Output is een kleurenprofiel (rood, blauw, groen en geel), zoals sommigen die zullen kennen van de DISC-analyse.

Hier lees je meer over de PPA.

Meer weten?
Wil je meer weten over de HPTI? Neem dan contact met Carianne. Zij is gecertificeerd voor het afnemen en analyseren van dit assessment. Je bereikt haar via carianne@mrktng.nl Bellen of appen mag ook, naar 06 53 46 31 36.