Zo maak je een ijzersterk CV

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe job is een ijzersterk CV onmisbaar. Jouw CV is meestal het eerste wat een nieuwe werkgever of recruiter van je ziet en kan de aanleiding zijn voor een uitnodiging óf een afwijzing. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw CV een goed beeld van jou en je capaciteiten weergeeft? Hoe val je op én maak je een professionele indruk?

Persoonsgegevens

Een CV begin je met je persoonlijke gegevens. Deze bestaan uit:

–          voor- en achternaam
–          adres
–          telefoonnummer
–          e-mailadres
–          geboortedatum
–          nationaliteit
–          burgerlijke staat

Daarnaast is hier ruimte om extra’s te vermelden zoals het bezitten van een rijbewijs. Ook als je een eigen website hebt, die relevant is voor je sollicitatie, kun je die hier vermelden. Net als een relevant online portfolio.

Werkervaring

Na je persoonsgegevens, is je werkervaring aan de beurt. Je geeft hier een opsomming van relevante vorige functies en werkgevers. Daarbij geef je aan in welke periode je er gewerkt hebt. Verder vertel je kort over je werkzaamheden en de resultaten die je hebt geboekt. Ben je een starter? Dan kun je ook (relevante) bijbanen en stages noemen.

Voorbeeld van een opsomming van werkervaring:

Junior marketing medewerker
MarketingWorld
januari 2011 – heden
Het uitwerken van marketingcampagnes, social mediaplannen, beheren van social media kanalen (YouTube, LinkedIn, Facebook). Ondersteunende functie bij het opzetten van evenementen. 

Social Media medewerker
Toys4Boys
juli 2010 – december 2010
Bijhouden van Social Media (Facebook, Instagram) waarbij de focus lag op het doorverwijzen van jongeren naar de webshop.

Omgekeerd chronologisch

Een veelgemaakte fout is de volgorde waarop de werkervaring vermeld wordt. Begin altijd met je meest recente (relevante) werkervaring en werk van daaruit terug in de tijd. De zogenaamde omgekeerd chronologische volgorde. Dit geldt ook voor opleidingen, cursussen en eventuele nevenactiviteiten.

Opleidingen

Bij je opsomming van gevolgde opleidingen, geef je een korte omschrijving waar je focus lag tijdens je studie. Starters kunnen hier wat uitgebreider op ingaan. Welke relevante vakken heb je gevolgd? Wat was je afstudeerrichting? Bedenk ook hierbij welke opleidingen relevant zijn. In de meeste gevallen hoef je hier je basisschool niet te benoemen.

Voorbeeld van een overzicht van opleidingen:

2004 – 2009
HBO Communicatie
InHolland Diemen
Diploma behaald: ja
Afgestudeerd op een onderzoek naar het online bestedingsgedrag van jongeren tussen de 12 en 20 jaar oud.
Richting: Mediaconcept & Mediacontent
Vakken: Marketing, communicatie, trendwatching, business Engels

1999-2003
HAVO
Middelbaan, Diemand
Diploma behaald: ja
Richting: Cultuur & Maatschappij
Vakken: Geschiedenis, economie, kunst en Frans

Cursussen

Heb je naast een opleiding ook cursussen of trainingen gevolgd? Benoem ze dan in een aparte alinea. Houd ook hierbij rekening met de relevantie voor je sollicitatie.

Kennis van ICT

Bij de meeste banen werk je met verschillende softwarepakketten. Heb je al ervaring of kennis van een specifiek systeem? Dan heb je al gauw een streepje voor ten opzichte van je concurrentie. Som deze systemen op met bullet points of groepeer ze als het er veel zijn.  Bijvoorbeeld:

  •         MS Office; Word, Powerpoint, Excel, Outlook
  •         CRM systemen; WordPress en TYPO3
  •         E-mailmarketing en automation; MailChimp, Hubspot
  •         Social media; Facebook, HootSuite
  •         Monitoring, onderzoek en analyse: Google Analytics, Obi4Wan, Joomla

Talenkennis

Voor een baan in de marketing en communicatie is het vaak belangrijk dat je foutloos Nederlands kunt schrijven. Geef je taalniveau daarom overzichtelijk weer in je CV. Zowel mondeling als in geschrift. Beheers je nog vreemde talen? Benoem deze dan ook.

Nevenactiviteiten

Ook nevenactiviteiten kunnen relevant zijn om te benoemen op je CV. Het vertelt wat over je persoonlijkheid en interesses. Maar kan ook wat vertellen over je kennis, vaardigheden en competenties. Bij nevenactiviteiten kun je denken aan bestuurswerk, vrijwilligerswerk bij een studentenvereniging, sportclub of goed doel. Als starter kunnen nevenactiviteiten een meer prominente plek innemen op je CV dan wanneer je al wat meer werkervaring hebt. Bijvoorbeeld onder werkervaring. Je nevenactiviteiten kun je op dezelfde manier beschrijven zoals je je werkervaring hebt beschreven.

Extra’s

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Een mooie portretfoto toevoegen aan je CV kan je net wat meer aansprekend maken voor nieuwe werkgevers. Zorg er wel voor dat je foto er professioneel uitziet. Half afgeknipte mensen bij op je foto ziet er slordig uit. Ook een foto waarop je met een drankje, zonnebril of schaars gekleed staat, maakt geen goede indruk. Een CV kun je ook persoonlijker maken door er een korte omschrijving van jezelf aan toe te voegen. Wie ben je en wat maakt jou uniek? En wat zoek je in een nieuwe baan?

Tot slot

Het belangrijkst is dat je CV er verzorgd en overzichtelijk uitziet. Een CV is een eerste indruk van jou als potentiële nieuwe werknemer. Zorg er daarom voor dat je CV representatief is. Zet net dat stapje extra. Ben je vormgever? Breng dat dan tot uiting in je CV. Werkgevers verwachten dan al vaak een creatief vormgegeven CV. Zorg er ook voor dat je CV niet te lang wordt. Probeer maximaal 2 A4’s te vullen. Starters kunnen vaak zelfs met 1 A4 uitkomen.

Succes! We zien je CV graag binnenkomen!

2019-08-29T16:13:59+02:00

Laatste nieuws & blog

Klantverhaal | BBA Pumps

30 juni 2021|

Al meer dan 60 jaar is BBA Pumps een toonaangevende producent van mobiele pompen en leidingsystemen. De pompoplossingen van BBA Pumps staan voor kwaliteit, duurzaamheid en worden over de hele wereld geleverd. Door voortdurende innovatie [...]

Klantverhaal | Vink Kunststoffen

10 mei 2021|

Vink Kunststoffen, gevestigd in Didam, heeft ruim 65 jaar ervaring in het toepassen van kunststof halffabricaten. Het bedrijf heeft een breed voorraadprogramma in kunststof platen, folie, staven, profielen en leidingsystemen.  Na het succesvol invullen van [...]