Zo maak je de beste indruk tijdens je online sollicitatie

Het lijkt alsof de wereld even stil staat, we zijn veel thuis en hebben weinig sociale contacten. In de tussentijd  gaat alles gewoon door: het werk, de maandelijkse rekeningen en misschien ook wel de zoektocht naar een nieuwe marketing uitdaging. De eerste kennismaking vindt in deze tijd vaak online plaats, maar hoe kun je je hier nu het beste op voorbereiden en hoe zorg jij ervoor dat jij online een goede eerste indruk maakt?

De inhoud van het sollicitatiegesprek blijft hetzelfde, de werkgever is nieuwsgierig naar jouw kennis en vaardigheden en wil meer van je te weten komen. Vertel eens iets over jezelf? Waarom ben jij de geschikte kandidaat voor deze functie? Wat zijn je sterke punten en wat kun je verbeteren? Om je goed voor te bereiden op een online sollicitatiegesprek hebben wij een paar tips voor je op een rij gezet!

Eerste online indruk

Zowel online als bij een afspraak op kantoor van je potentiële nieuwe werkgever is het van belang dat je op tijd komt. Gelukkig hoef je bij een online sollicitatiegesprek geen rekening te houden met je reistijd en de drukte op de weg. Zorg er echter voor dat je op tijd inlogt. Houd hiervoor minimaal 5 minuten voor aanvang van het gesprek aan. Naast het op tijd ingelogd zijn in de online-omgeving, is het van belang dat je er representatief uitziet. Trek daarom kleding aan die je normaal ook zou dragen bij een sollicitatie. Zorg ervoor dat je je kleding aanpast aan de bedrijfscultuur: gaat het om een formele organisatie of kun je je iets meer casual kleden?

Houd er bij het uitzoeken van je kleding ook rekening mee waar je gaat zitten in je huis. Trek je een witte blouse aan? Zorg er dan voor dat je niet plaatsneemt voor een witte muur. Wat de achtergrond verder betreft: ‘’keep it simple’’. Zorg ervoor dat je achtergrond niet te druk is, dit kan erg afleiden. Zorg voor zo min mogelijk beweging op de achtergrond, haal opvallende items weg en zorg ervoor dat de ruimte achter je netjes opgeruimd is.

Tip: Donkere achtergrond? Lichte kleding. Lichte achtergrond? Donkere kleding. Zo spring jij er zelf het meeste uit!

Generale repetitie

Er zijn veel verschillende programma’s die kunnen worden gebruikt bij een online sollicitatiegesprek, denk bijvoorbeeld aan Zoom, Skype, Google Meet en Microsoft Teams. Alle programma’s hebben iets gemeen: technologie. En daarbij kan dus altijd iets misgaan. Zorg daarom dat je minimaal één dag van te voren het programma bekijkt en test. Vraag bijvoorbeeld aan een familielid of partner of zij even een online gesprek met jou willen voeren. Dit scheelt je een hoop ellende en zorgt ervoor dat je voorbereid overkomt op je potentiële nieuwe werkgever. 

Daarnaast komt het nog vaak voor dat men er pas bij aanvang van het sollicitatiegesprek achter komt dat de microfoon het niet doet, de camera nog uitstaat of dat het grappige filter van de digitale vrijdagmiddagborrel nog ingeschakeld is. Weet je nog? De Amerikaanse advocaat die niet doorhad dat zijn kat-filter nog aanstond? Het overkomt de beste! 

Tip: Zorg voor een goede internetverbinding en voorkom dat je tijdens het gesprek wegvalt of niet te verstaan bent.

Lichaamstaal

Je houding vertelt veel over jouw persoonlijkheid. Zorg daarom dat je aandacht besteed aan hoe jij overkomt op beeld. Zet je laptop recht voor je en kijk in de camera. Door recht in de camera te kijken geef je de ander de indruk dat je de volledige aandacht op die persoon richt. Naast het uitstralen van interesse creëer je een open blik en lijkt het alsof je oogcontact maakt met je gesprekspartner.

Een voordeel van een online sollicitatiegesprek is dat het programma je de mogelijkheid biedt om jezelf te zien op het beeldscherm, maak hier gebruik van. Dit is namelijk ook hoe jouw potentiële werkgever je ziet. Bekijk jezelf af en toe en zorg dat je het hele gesprek goed op het beeldscherm verschijnt. Houd bijvoorbeeld rekening met de lichtinval en kijk af en toe of je kleding nog goed zit. Kijk hierbij wel uit dat je niet alleen maar naar jezelf aan het kijken bent, waardoor je onvoldoende aandacht hebt voor je gesprekspartner.

Tip: Let erop dat je niet teveel voorover buigt richting je beeldscherm, houdt gedurende het gesprek je rug netjes tegen de rugleuning van je stoel.

Rustige ruimte 

Misschien wel het belangrijkste aandachtspunt voor een online sollicitatiegesprek: een rustige omgeving. Zoek een plek in of rondom je huis uit waar je in alle rust het gesprek kan voeren. Het is voor zowel jezelf, als je potentiële werkgever niet prettig als er gedurende het gesprek steeds onderbrekingen plaatsvinden of harde omgevingsgeluiden zijn. Om te voorkomen dat je tijdens het gesprek voor verrassingen komt te staan, is het handig dat je alle openstaande programma’s of andere afleidingsmanoeuvres hebt uitgeschakeld. Het afsluiten van openstaande programma’s zorgt voor een beter internetverbinding en voorkomt het binnenkomen van een grappig bericht uit de vrienden-groepsapp.

Tip: Houd rekening met de lichtinval, voorkom dat er schaduw op je gezicht valt of dat je gezicht juist overbelicht is.

Het is nu aan jou om een goede eerste indruk achter te laten en je potentiële nieuwe werkgever van jouw kennis en kunde te overtuigen. Aan de voorbereiding zal het in ieder geval niet liggen. Succes!

 

2021-03-24T11:52:12+01:00

Laatste nieuws & blog

Jouw partner in crime als het om je loopbaan gaat

30 juni 2022|

‘Dus jij helpt mensen aan een nieuwe baan?’ Zelf omschrijft Carianne haar werk liever als het ondersteunen van marketeers en communicatie professionals in hun loopbaan. Op welke manier dan ook. En met haar post hbo [...]