Zo voer je je sollicitatiegesprek als een pro!

Hoera! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar misschien ook wel ‘Help!’. Want hoe laat je jezelf van je beste kant zien? Bij een eerste sollicitatiegesprek is het belangrijkste om te onderzoeken of jij en de potentiële werkgever bij elkaar passen. Daarom kun je het beste vooral jezelf zijn. Maar een goede voorbereiding helpt zeker om de juiste indruk achter te laten. Wij geven je tips voor een sollicitatiegesprek vol zelfvertrouwen!

Het doel van een eerste sollicitatiegesprek is vooral een kennismaking met elkaar. Wie ben jij als persoon? Wat is de cultuur van het bedrijf? En is er een ‘klik’ tussen jullie? Om dit deel van het gesprek goed te doorlopen, is het belangrijk dat je jezelf goed kent. Weet van jezelf hoe je reageert op bepaalde situaties. Ben je extravert? Of juist introvert? Neem je graag het voortouw? Of laat je je liever leiden? Houd je van drukte en hectiek? Of heb je stilte en structuur nodig? Bedenk in welke situaties jij het beste uit de verf komt. 

Vraag om input

Wanneer je moeite hebt om een helder beeld van jezelf te krijgen, kun je anderen om input vragen. Vraag je vrienden of familie hoe ze jou zouden omschrijven. Wat maakt jou uniek? En wat waarderen ze aan jou? Misschien hebben ze zelfs nog wel aandachtspuntjes waaraan je zou kunnen werken.

Wat zijn jouw ambities?

Één van de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek is: “Waar zie je jezelf over vijf jaar?”. Nu is het echt niet zo dat je daar een glashelder beeld van hoeft te schetsen. Deze vraag is meer bedoeld om te ontdekken waar jouw ambities liggen. Heb je een reëel beeld van je ontwikkelingsmogelijkheden? En hoe belangrijk vind jij het om jezelf verder te ontwikkelen? Daarbij kunnen jullie met deze vraag ook onderzoeken of jouw ambities bij het bedrijf passen. 

Inhoudelijke vragen

Wanneer je een duidelijk beeld van jou als persoon hebt kunnen schetsen, zal het gesprek meer richting de inhoud van de vacature gaan. Je hoeft geen overhoring van je (marketing)kennis te verwachten, veel blijkt al uit je CV. Wel is het handig om wat voorbeelden te kunnen geven van uitdagingen die je gehad hebt op je werk of tijdens je studie. Met welke onderwerpen hield je je bezig? Tegen welke problemen liep je toen aan? En hoe heb je dit opgelost? Of hoe zou je het oplossen met de kennis van nu? Werkgevers vinden het vaak leuk om te horen op welke prestatie jij het meest trots bent. 

Wat voor collega ben je?

In de vacaturetekst heb je wat kunnen lezen over de werkzaamheden, de benodigde competenties en wat informatie over het bedrijf. Met deze informatie kun je een beeld vormen van de inhoud van de functie en de dagelijkse werkzaamheden. Maar iedereen kan dit op zijn eigen manier invullen. Welke rol zie jij voor jezelf weggelegd in deze functie? Wat voor extra’s heb jij de werkgever te bieden? Oftewel, hoe onderscheid je je van anderen in deze rol? En hoe ga je te werk? Wat verwacht je van de samenwerking met collega’s? Wat is voor jou belangrijk? En waar knap je op af? 

De meest gestelde vragen

Bijna ieder sollicitatiegesprek begint met de vraag: “Vertel eens wat over jezelf”. Wees daarop dus voorbereid. Hieronder een opsomming van de meest gestelde vragen:

 • Wat zijn je sterke en zwakke punten?
 • Hoe omschrijven anderen jou?
 • Waar zie je jezelf over vijf jaar?
 • Waarom zouden we jou moeten aannemen?
 • Waarom solliciteer je naar deze functie?
 • Wat kun je vertellen over ons bedrijf?
 • Waarom ben je op zoek naar een andere baan?
 • Op welke prestatie ben je het meest trots?
 • Wat is de grootste fout die je gemaakt hebt op je werk?
 • Hoe ga je om met een boze klant/collega/baas?
 • Wat motiveert jou?
 • Wat is jouw droombaan?
 • Wat is de moeilijkste beslissing die je ooit hebt genomen?
 • Hoe ga je om met werkdruk?
 • Hoe ga je om met tegenslag?
 • Heb je zelf nog vragen?

Zelf vragen stellen

Aan het einde van het sollicitatiegesprek krijg je negen van de tien keer de vraag ‘Heb je zelf nog vragen?’. Dit is dé kans om geïnteresseerd over te komen. Soms heb je vragen voorbereid, maar zijn ze tijdens het gesprek al ter sprake gekomen. Geef dit dan aan. Zo laat je zien dat je goed voorbereid bent, maar ook dat je opgelet hebt in het gesprek. Vragen die je zou kunnen stellen kunnen inhoudelijk over de functie gaan. Maar je kunt ook algemene vragen over het bedrijf stellen. Let wel op dat je niet met vragen komt waarvan je de antwoorden al op de website hebt kunnen lezen. Dan lijk je juist minder goed voorbereid. Verder kun je vragen stellen over de werksfeer, het team waarin je mogelijk komt te werken, en hoe het bedrijf of de manager aankijkt tegen ontwikkelingsmogelijkheden. 

Voorbeeldvragen die je zelf kunt stellen

 • Welke vaardigheden vinden jullie het belangrijkst in deze functie?
 • Wanneer vervul ik deze functie succesvol in jullie ogen?
 • Hoe kan ik mij verder ontwikkelen in dit bedrijf?
 • Waar zien jullie deze organisatie over tien jaar?
 • In welk team kom ik te werken?
 • Hoe is de sfeer op de afdeling/in het team?
 • Hoe is deze vacature ontstaan?
 • Hoe lang werken medewerkers hier gemiddeld? (in het team/afdeling/bedrijf)

Foute vragen

Sommige vragen zijn belangrijk, maar moeten op het juiste moment gesteld worden. Wanneer je bij een eerste sollicitatiegesprek ‘foute’ vragen stelt, wek je waarschijnlijk de verkeerde indruk. Zoals dat je belangrijkste motivatie de hoogte van het salaris is. Hierbij een klein overzicht van vragen die je beter niet tijdens het eerste gesprek kunt stellen. Deze vragen kun je beter bewaren voor het arbeidsvoorwaardengesprek.

 • Wat wordt mijn salaris?
 • Hoe lang duurt mijn proeftijd?
 • Hoeveel vakantiedagen krijg ik?
 • Kan ik een leaseauto krijgen?

Check LinkedIn

Terwijl je je thuis voorbereidt op het sollicitatiegesprek, kun je gerust op LinkedIn de profielen van je gesprekspartners checken. Het is niet erg dat zij kunnen zien dat je hun profiel hebt bekeken, dit komt juist erg geïnteresseerd en goed voorbereid over. Door op LinkedIn hun profiel te bekijken, weet je wat beter met wie je aan tafel komt te zitten. Misschien vind je aanknopingspunten qua opleiding, werkzaamheden of interesses. 

Check de bedrijfspagina’s

Om een zo volledig mogelijk beeld van de organisatie te krijgen, kun je het beste de website en bedrijfspagina’s checken. Hoe presenteert het bedrijf zich? En hoe praten anderen over het bedrijf? Misschien zie je zelfs wel verbeterpunten die samenhangen met de functie waarop je solliciteert. Pas wel op met het benoemen hiervan tijdens het sollicitatiegesprek. Je wilt niet direct overkomen als een betweter. Je kunt deze punten altijd aangeven wanneer ernaar gevraagd wordt. Maar geef altijd met respect opbouwende kritiek.

Kom op tijd

Iedereen weet dat het netjes is om op tijd te komen voor een sollicitatiegesprek. Maar wat is nou op tijd? Kom in ieder geval niet te laat, dat is altijd verkeerd. Valt er onverwachts iets voor onderweg, waardoor je weet dat je te laat gaat komen? Bel het bedrijf dan op. Bied je excuses aan en leg de situatie uit waardoor je te laat bent. Geef aan dat je zeker wel gemotiveerd bent en op welk tijdstip je verwacht er te kunnen zijn. Samen kun je dan tot een nieuw tijdstip overeenkomen.

5 – 10 minuten van te voren

Het meest ideale tijdstip om je aan de balie te melden, is 5 tot 10 minuten voor aanvang van het gesprek. Wanneer je veel eerder bent, kan dat als storend worden ervaren. Arriveer je meer dan 10 minuten van te voren? Wacht dan even in je auto of ga een rondje wandelen.

Google maps

Vergeet tijdens je voorbereiding niet te checken in welk gebouw je de afspraak hebt. Via een tool als Google Maps kun je goed zien waar de ingang zit en waar je kunt parkeren. Zo weet je ook hoeveel tijd je ongeveer nodig hebt om van je auto naar het gebouw te komen. Ook als je met het openbaar vervoer reist, is het handig van te voren te checken hoe je het best op je locatie komt en hoeveel tijd je ervoor nodig hebt. 

Kleding

Ook kleding kan een steentje bijdragen aan een goede presentatie van jezelf. Check de website van de organisatie om te kijken of ze een formele dresscode hanteren op kantoor. Voor de meeste bedrijven geldt dat er sprake is van een informele kledingkeuze. Toch wordt er vaak verwacht dat je voor een sollicitatiegesprek iets netter gekleed gaat dan je in het dagelijks leven gaat. Dit kan gerust met een nette spijkerbroek. Donkerblauwe of zwarte broeken worden eerder als netjes bestempeld dan lichte spijkerbroeken. Broeken met gaten en slijtageplekken kun je beter even in de kast laten liggen. Ook is niet iedereen gecharmeerd van een (nep)leren broek tijdens een sollicitatiegesprek. 

Rokken en jurken kun je beter niet te kort dragen. Houd maximaal vier vingers boven de knie aan als richtlijn en draag een panty. Diepe decolletés en blote schouders kun je ook beter vermijden. 

In onderstaande afbeelding zie je voorbeelden van een semi-formele kledingstijl. Ideaal voor een sollicitatiegesprek bij een minder formeel bedrijf.

Formele dresscode

De wat meer traditionele bedrijven hanteren vaak een formele dresscode. Zoals banken, verzekeraars en advocatenkantoren. Dan kun je het best kiezen voor een (mantel)pak met nette schoenen. Een stropdas is meestal niet meer noodzakelijk, maar bij een formele dresscode kun je beter kiezen om overdressed te gaan, dan underdressed. In onderstaande afbeelding zie je voorbeelden van formele kleding.

Het belangrijkst is dat je je comfortabel voelt in je kleding. Wanneer je je comfortabel voelt, straal je zelfvertrouwen uit en dat komt altijd ten goede aan je presentatie.

 

Heel veel succes met je sollicitatiegesprek!

2019-11-01T11:31:05+01:00

Laatste nieuws & blog

Jouw partner in crime als het om je loopbaan gaat

30 juni 2022|

‘Dus jij helpt mensen aan een nieuwe baan?’ Zelf omschrijft Carianne haar werk liever als het ondersteunen van marketeers en communicatie professionals in hun loopbaan. Op welke manier dan ook. En met haar post hbo [...]